Adana'nın Yüreğir ilçesindeki kurban pazarı bayram öncesi boştu. Satıcılar satış yapamamaktan, Adanalılar ise yüksek fiyatlardan şikayet etti. Bazı kurban satıcıları kredi kartıyla satış yaptı. Emekliler ve asgari ücretliler ise fiyatlar karşısında zorlandı.

Bir Yıl Para Biriktirdim

Emekli Selahattin Akyol, kurbanlık almak için 12 ay boyunca para biriktirdiğini belirterek, "Parça parça biriktirdiğim parayla bütçemi oluşturup kurbanımı aldım" dedi.

Ay Sonunu Kredi Kartıyla Getiriyoruz

Serdal Akdeniz, maaşının büyük bölümünü kurbanlığa harcadığını ve ay sonunu kredi kartıyla geçireceğini söyledi. Akdeniz, “Yaklaşık 20 bin lira maaş alıyorum. 17 bin liraya bir koyun alacağım. Kredi kartıyla 10 gün daha idare etmeye çalışacağız” dedi. Kurban almak için gelen Mehmet Kaplan ise “Canlı kilogram fiyatı 230 ile 240 TL arasında değişiyor. Bütçeme uygun olanı arıyorum. Asgari ücretli biriyim. Bu işi nasıl yapacağım?” diye konuştu.

12-13 Bİn Liralık Kurbanlıklara Bakıyoruz

Akife Tabaktaş, "Emekliyim, kiracıyım ve iki çocuk okutuyorum. 12-13 bin TL'lik kurbanlıklara bakıyoruz. Bütçemize uygun bir kurbanlık arıyorum ama fiyatlarda indirim yapan yok. Fakirleri düşünen kimse yok, herkes sadece kendi kazancını düşünüyor" dedi.

'Arefe Gününe Kadar Yarısı Satılıyordu

Satıcılar ise düşük satışlardan şikayetçi. Arefe günü olmasına rağmen satış yapamadığını belirten Ahmet Efe, “İnsanlar bayramın ikinci, üçüncü günü fiyatların düşeceğini düşündükleri için bekliyorlar. Geziyorlar, soruyorlar ama almıyorlar. Arefe gününe kadar hepsi satılmasa da yarısı satılıyordu, şimdi ise neredeyse hiç satış yok” diye konuştu.

Mehmet Kerküklü de "Kredi kartıyla satış yapıyoruz. İsteyen kredi kartıyla, isteyen nakit olarak ödeme yapıyor. Kredi kartıyla alanlar bankalardan taksit yaptırıyorlar" dedi.

Mehmet Karakaya, "Arefe günündeyiz ve satışlara daha yeni başladık. İnsanların bütçeleri yetmiyor. 40 koyun sattım. Buradaki kurbanlıklarım 15 ile 25 bin TL arasında değişiyor ve 60 ila 100 kilo arasında. Beş yıl önce, insanlar bir maaşıyla bir kurban alabiliyordu," dedi.

Ramazan Özedin ise, "Kurbanlıklarımızın 24 tanesi duruyor. 50 tanesini sattık. Milletin alım gücü çok düşük. Evde 32 bin TL'den veriyorduk. Burada aynı kilodaki koyunları 22-23 bin TL'ye satıyoruz," dedi.

Maliyetlerin arttığını belirten Ömer Yiğit, "Kurban pazarında kiraladığımız yerin fiyatı 2 bin TL'den 11 bin TL'ye çıktı. Nakliye ve diğer masraflarımız da var. Yem ve ilaç masraflarımız yüksek. Aslında hayvan ucuz ama maliyetler pahalı olduğu için ve insanların alım gücünün düşük olmasından kaynaklı pahalıya geliyor," diye konuştu.