Roket projelerinde büyük heyecan yaşayan gençler, alçak irtifa kategorisinde yarışacak ve daha önceki başarılarına bir yenisini eklemek istiyorlar. Bu yıl hazırladıkları roketler ve aldıkları destekle Türkiye’nin en prestijli teknoloji yarışmasında zirveye ulaşmayı hedefleyen öğrenciler, ülkelerine büyük bir başarı kazandırmanın peşinde.

Alper Gezeravcı’dan Büyük Destek: "Zıpkın" Roketi


Adana Çukurova Bilim Sanat Merkezi’nde 22 öğrenciden oluşan iki takım, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) için aylar süren çalışmalarının sonucunu almak üzere gün sayıyor. Hazırlık süreci boyunca büyük bir azim ve tutku ile çalışan öğrencilerin moralleri, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın kendilerine gösterdiği ilgiyle daha da yükseldi. Gezeravcı, 9 Eylül'de yaptığı ziyarette, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki ilk görev yaptığı filonun ismini taşıyan "Zıpkın" adını bir roket takımına vererek öğrencilere moral desteği sağladı. Ayrıca, roket üzerine "Zıpkın’a emniyetli uçuşlar" yazarak imzasını atan Gezeravcı, gençlere başarı dileklerinde bulundu.

Gezeravcı'nın roketlerine isim vermesi, öğrenciler üzerinde büyük bir motivasyon etkisi yarattı. Öğrenciler, sadece yarışmada birincilik kazanmayı değil, aynı zamanda bu başarılarıyla tüm Türkiye’nin kalbine dokunmayı hedefliyor.

İkinci Kez Türkiye İkinciliği: Yeni Hedef Rekor!


Teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni Mustafa Palaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova Bilim Sanat Merkezi’nde ilk roket takımını 2021 yılında kurduklarını ve 2022 yılında katıldıkları TEKNOFEST'te Türkiye ikinciliği elde ettiklerini söyledi. Bu yıl bilişim teknolojileri öğretmeni Agah Yıldız ile birlikte iki ayrı takım kurduklarını belirten Palaz, öğrencilerin "Zıpkın" adını verdikleri roket ile alçak irtifa kategorisinde yarışacağını açıkladı.

Palaz, Alper Gezeravcı’nın roketlerine verdiği ismin kendileri için anlamlı olduğunu belirtti: "Alper Bey, Hava Kuvvetleri’ndeki ilk görev yaptığı filoya atıfta bulunarak roketimize 'Zıpkın' adını verdi. Bu ismi vermesi bizi çok mutlu etti ve çalışmalarımız için daha fazla şevk kazandırdı. Amacımız, rekor kırarak Türkiye’nin dört bir yanındaki gençlere ilham vermek ve büyük başarılara imza atmaktır."

Öğrencilerin Büyük Hedefi: Birincilik ve Rekor


Takımın üyeleri, roketlerinin güvenli ve başarılı bir uçuş gerçekleştireceğinden emin. 12. sınıf öğrencisi Mehmet Ünal, 2022’deki başarılarına dikkat çekerek bu yıl irtifa rekorunu kırmayı hedeflediklerini söyledi. "Geçen yıl da yarışmada yer aldık ve Türkiye ikincisi olduk. Bu yıl, Alper Gezeravcı’nın desteğiyle roketimize daha büyük anlam yükledik. İrtifa rekorunu kırıp, birinci olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz," diyen Ünal, deneyimlerinin bu yılki başarıya katkı sağlayacağını belirtti.

sınıf öğrencisi Zeynep Naz Saraç ise ilk kez roket takımında yer almanın heyecanını yaşıyor. Yorucu ancak öğretici bir süreç geçirdiklerini belirten Saraç, "Sürecin zorluğu bizi yıldırmadı. Alper Gezeravcı’nın övgüleri ve başarı dilekleri bizi motive etti. Hedefimiz birincilik ve bunu gerçekleştireceğimize eminiz," dedi.
Yarışmanın Heyecanı Artıyor


Öğrenciler ve danışman öğretmenler, Aksaray’daki Hisar Atış Alanı’nda yapılacak olan yarışmaya günler kala son hazırlıklarını tamamlıyor. TEKNOFEST gibi büyük bir platformda liseli gençler olarak başarı elde etmek ve hatta üniversite takımlarıyla yarışmak istediklerini belirten öğrenciler, kazandıkları deneyimleri gelecekteki bilim ve teknoloji çalışmalarına taşımayı planlıyor.

Türkiye’nin ilk astronotu tarafından onurlandırılan "Zıpkın" adlı roket ve diğer takımın hazırladığı roket, TEKNOFEST’te büyük bir rekabet içerisinde yer alacak. Tüm Türkiye'nin gözleri, gençlerin bu büyük hayalini gerçekleştirmek için verdikleri mücadelede olacak.