Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda, yeni balık yetiştirme sezonunun başlangıcında önemli bir adım atıldı. İstasyon, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne devredildikten sonra, yavru sazan balıklarını yetiştirmek amacıyla anaç sazan balıklarından sağım yapıldı.

Yeni Üretim Sezonunda Hedeflerinin 10 Milyon Yavru Sazan Balığı

Üretim İstasyonu'nun kuluçkahane bölümündeki mini havuzlara bir gün önce alınan ve sağım için özenle hazırlanan anaç balıklardan yumurta sağımını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yeni üretim sezonunda hedeflerinin 10 milyon yavru sazan balığı üretmek olduğunu dile getirdi. Türkiye genelinde farklı su ürünleri üretim istasyonlarında yavru balık üretiminin gerçekleştiğini vurgulayan Kökçüoğlu, "Geçen yıl elde ettiğimiz 10 milyon adet yavru sazan balığını ilimizdeki göl ve göletlere bırakmanın yanı sıra, çevre illere de dağıtımını yaparak o illerdeki su kaynaklarına bırakılmasını sağladık. Bu yıl yeni sağım dönemi başladı ve 10 milyon yavru sazan balığı üreterek iç sularımıza bırakmayı ve su ürünleri sektörümüzde sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz. Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra, su ürünlerine yönelik denetim çalışmalarımız da il müdürlüğü olarak devam ediyor" şeklinde konuştu.

İstasyonda, 9'u beton ve 10'u toprak olmak üzere toplamda 19 adet yavru ve anaç balık havuzu bulunmaktadır. Ayrıca, 32 adet beton nakliye havuzu da mevcuttur. Bu havuzlarda teknik personel tarafından balık yumurtalarının sağımı gerçekleştirilir ve daha sonra dölleme işlemine tabi tutulur. Dölleme işleminden sonra yumurtalardan 72 saat sonra larva balıklar çıkmaya başlar. Çıkan larva balıklar özenle bakımları yapıldıktan sonra bir süre mini havuzlarda beslenir ve ardından istasyon içindeki toprak havuzlara alınarak 5-6 santimetre büyüklüğe ulaşıncaya kadar burada bakımları yapılır. Daha sonra, bu balıklar göl ve göletlere salınmak üzere çevre illere gönderilir. Geçen yıl Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonunda üretilen yaklaşık 10 milyon sazan balığı, Adana başta olmak üzere Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Nevşehir, Kayseri, Osmaniye, Kırşehir, Hatay, Aksaray, Karaman, Niğde gibi illere gönderilerek bu illerdeki göl ve göletlere bırakılmıştır.