Gündem

TBMM'de Gergin Gece... İlk Üç Maddesi Kabul Edildi

TBMM'de ötanazi düzenlemesinin ilk üç maddesi onaylandı ve görüşmeler hafta başına kadar askıya alındı. Gergin bir gece yaşandı; muhalefet ve iktidar vekilleri ile hayvan hakları savunucuları ve sokak köpeklerinden zarar gören çocukların aileleri karşı karşıya geldi.

TBMM'de, hayvanların öldürülmesini de kapsayan kanun teklifinin görüşmeleri, hayvan hakları savunucularının komisyon salonuna alınmamasıyla başlayan tartışmalar ve muhalefet milletvekillerinin tepkileri sonucunda Pazartesi gününe ertelendi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, muhalefet milletvekillerinin tepkileri üzerine ertelendi. Komisyon'da konuşan CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, teklifin dayanağı olarak gösterilen Dünya Hayvan Sağlığı Raporu'nun teklifi yalanladığını ve müzakere edilenin katliam niyeti olduğunu vurguladı.

Kur'an-ı Kerim'deki Ayetlere Dikkat Çekti

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, Komisyon’un önceki çalışmalarında AKP milletvekillerinin Kur'an-ı Kerim'deki ayetleri işaret ederek hayvanların yaşam hakkını savunduğunu hatırlattı. Kadıgil, kanun teklifindeki "kamu güvenliği için belediyeler gerekli görürse" ifadesinin, sokaktaki tüm hayvanların öldürülmesine izin vermek anlamına geldiğini belirtti.

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Komisyon görüşmelerinin ertesi güne kadar uzatılmasının oldu bittiye getirme kaygısıyla yapıldığını dile getirdi. Suiçmez, Komisyon’un ara vermesi gerektiğini ve milletvekillerinin hiçe sayıldığını söyledi.

Komisyon görüşmelerine hayvan hakları savunucularının alınmaması üzerine tartışma yaşandı ve Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, gazetecilerin salondan çıkarılacağını duyurdu. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, "Çıkmayın, kendimizi siper edeceğiz" dedi.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, "Direnişimizle komisyon toplantısını pazartesi gününe ertelettik, kanlı yasayı da geri çektireceğiz. Sokak hayvanlarını katletmelerine izin vermeyeceğiz. Yurttaşlarımızı ülkenin dört bir yanında 3 gün boyunca direnişe devam ediyoruz" diye konuştu.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, belediyelerin mevcut kanunu uygulamadığını ve bakanlıkların ise denetlemediğini hatırlattı. "Eğer saldırganlaşmış bir köpek çocuklara ve insanlara saldırıyorsa, bunun suçlusu masum köpekler mi yoksa mevcut mevzuatı 20 senedir uygulamayan siyasetçiler midir?" diye sordu.

Kadıgil, önceki çalışmalarda AKP ve MHP’li milletvekillerinin hayvanların yaşam hakkını savunduğunu hatırlatarak, kanun teklifindeki "kamu güvenliği için belediyeler gerekli görürse" ifadesinin, hastalıklı ve sağlıklı tüm hayvanların öldürülmesine yol açacağını belirtti. Kadıgil, "Hayvanları barınaklara toplayacağız" söyleminin doğru olmadığını, Türkiye'deki barınak imkanlarına ilişkin rakamları paylaşarak anlattı ve sokaktaki tüm hayvanların öldürülmesinin önünü açacak kanun maddesini işaret etti.

Derya Pınar Muhalefet Sıralarına Ayakkabı Fırlattı

Antalya'da sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar, muhalefet sıralarına ayakkabısını fırlattı.

Kadıgil, kanun teklifindeki "kamu güvenliği için belediyeler gerekli görürse" ifadesinin, belediyelerin hiçbir hastalığı ve saldırganlığı olmayan yavru bir köpeği bile öldürebileceği anlamına geldiğini söyledi. "Hayvanları barınaklara kapatacağız" ifadesinin doğru olmadığını, Türkiye'deki barınakların kapasitesinin yetersiz olduğunu belirtti.