Akdeniz sahilindeki Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında başlatılan kafes balıkçılığı projeleriyle, çipura ve levrek üretiminde yılda 29 bin 500 tonluk bir artış hedefleniyor. 2021 yılından bu yana yer tahsisleri tamamlanan bölgede, bazı firmalar faaliyetlerine başladı bile.
İşletmelerin Katkısı Büyük
Yer tahsisi yapılan firmalardan biri olan Sürsan Su Ürünleri, denizde kafes balıkçılığı alanında yetiştiriciliğine başladı. Bu proje, Adana’nın su ürünleri potansiyelini on katına çıkartacak. Halihazırda iç sularda ve denizlerde yılda 9 bin ton balık elde eden kent, yeni projelerle bu rakamı 30 bin tona ulaştırmayı planlıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü’nden Önemli Açıklamalar
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, kentin tarımsal faaliyetlerinin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"İnşallah Adana'mızda sadece bitkisel üretim ve bal değil, bunun yanında balığı da üretip hem ülkemize hem de ihracata göndererek ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunmayı amaçlıyoruz. Denizden elde ettiğimiz balıklar, hasat sonrasında yurt dışına ihraç edilecek ve yetiştiricilerimizin emekleri döviz kazancı olarak geri dönecek."
Kafes Balıkçılığıyla Daha Erken Hasat
Adana’da faaliyet gösteren Sürsan Su Ürünleri firmasının tesis sorumlusu Faruk Bükey, kafes balıkçılığının avantajlarına vurgu yaptı. Bükey, Akdeniz’in su sıcaklığı ve tuzluluk oranı gibi faktörlerin yetiştiricilik sürecini kısaltacağını belirtti ve şu bilgileri paylaştı:
"Şu anki tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ama toplam kapasitemiz 11 bin 500 tona ulaşacak. Kafeslerin bulunduğu bölgenin çevresel koşulları, balıkların porsiyon büyüklüğüne ulaşmasını hızlandırıyor. Bu sayede normalde 13 ayda yetişen balığı, 11 ayda tüketime hazır hale getirmeyi hedefliyoruz."
Ekonomiye Katkı ve İstihdam
Kafes balıkçılığı projeleri, sadece Adana ekonomisine değil, ülke genelindeki balık ihracatını da büyük ölçüede destekleyecek. Kozan’da hasat sonrasında faaliyete geçecek olan bir işleme fabrikası, balıkları şıkı ve hijyenik paketlerde tüketime hazır hale getirerek hem iç piyasaya hem de ihracata sunacak.
Bu yeni adım, Adana’nın su ürünleri potansiyelini en verimli şekilde kullanmasına olanak sağlarken, şehrin ekonomik ve istihdam seviyelerini de yükseltecek.