Adana Haberleri

Adana’da Sevgililer Günü Mesaisi: Güller İçin 20 Saatlik Zorlu Çalışma

Adana’nın Yüreğir ilçesinde, 25 yıldır gül üretimi yapan Tahir Tayboğa (52) ve ailesi, Sevgililer Günü için hummalı bir çalışma yürütüyor.

Abone Ol

Yaklaşan 14 Şubat için 3 aylık yoğun bir hazırlık sürecinin ardından 20 bin adet kırmızı gül yetiştiren Tayboğa ailesi, serada günde 20 saate varan zorlu bir mesaiyle çalışıyor.

20 Bin Gül, 3 Aylık Emek


10 dönümlük bir serada gül üretimi yapan Tayboğa, Sevgililer Günü’ne yönelik hazırlıklarının Kasım ayında başladığını belirterek şunları söyledi:
“Şu anda Sevgililer Günü hazırlığımız, yoğunluğumuz var. Kasım ayında başladığımız hazırlığımız 3 ayda tamamlandı. 20 bin adet gül yetiştirdik. Havalar soğuk olduğundan dolayı kış ayının ayrı bir zorluğu oluyor. Şu an için tanesini 50 liradan satıyoruz.”

Seradaki kırmızı güller, Türkiye genelindeki birçok bölgeye gönderiliyor. Güllerin kesiminden paketlenmesine kadar olan tüm süreç, Tayboğa ailesinin bireyleri tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor.

Gecesi Gündüzü Olmayan Bir Çalışma


Tahir Tayboğa ve 16 kişilik ailesi, sabah saat 06.00’da başladıkları mesailerini gece boyunca sürdürüyor. Özellikle kış aylarında seranın ısısını koruyabilmek için yarım saatte bir kömür atarak dev kazanları çalıştıran aile, zaman zaman serada sabahlıyor. Tayboğa, bu zorlu çalışma temposunu şu sözlerle anlattı:
“Sabah güllerimizi keserek başlıyoruz. Daha sonra bu gülleri suya koyuyoruz, paketliyoruz ve mezada gönderiyoruz. Sabah saat 06.00’da kalkıyoruz, akşam 18.00’e kadar çocuklarla birlikte ailece çalışıyoruz. Daha sonra sabaha kadar serayı ısıtmak amacıyla ağabeyimle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Yarım saatte bir kazana kömür atıyoruz. Burada sabahladığımız oluyor. Gündüz gül kesimi, gece de kazan yakımı nedeniyle günlük yaklaşık 20 saatlik bir mesai harcıyoruz.”

Sevgililer Günü’nün Ardından Kadınlar Günü Hazırlıkları


Tayboğa ailesinin seradaki yoğun mesaisi Sevgililer Günü ile sınırlı değil. Mart ayı başında kutlanacak Dünya Kadınlar Günü için de hazırlıklar şimdiden başlamış durumda. Bu tarihe kadar seradaki gül üretimi devam edecek.

Zorlu Kış Koşulları ve Emek


Kış mevsiminde gül yetiştirmenin ayrı bir zorluk taşıdığını vurgulayan Tayboğa, seranın ısıtılması için sürekli çalıştıklarını ifade etti. Soğuk havaların seradaki gül üretimini yavaşlattığını belirten üretici, “Kış şartlarında üretim maliyetleri de yükseliyor. Ancak bu emeğin karşılığını aldığımızda tüm yorgunluk geçiyor” dedi.

Ülke Genelinde Satış


Tayboğa ailesinin ürettiği güller, sadece Adana’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunuluyor. Özellikle Sevgililer Günü gibi özel günlerde yoğun talep gören güller, paketlenip mezat aracılığıyla alıcılara ulaştırılıyor.

Emeğin ve Ailenin Gücü


Tahir Tayboğa ve ailesinin 25 yıllık gül üretim serüveni, tarımın ve aile dayanışmasının güzel bir örneği olarak dikkat çekiyor. Ailece yürüttükleri bu mesai, hem ekonomik bir katkı sağlıyor hem de özel günlerin güzelliğine emeklerini katıyor.