Adana Haberleri

Adana’da Ağaç Katliamı Tepkisi: Ağaçlar Stadyum İnşaatı İçin Mi Kesildi?

Adana’nın en önemli yeşil alanlarından biri olan Yaşar Kemal Yürüyüş Parkı’nda gerçekleştirilen ağaç kesimleri, çevreci gruplar ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Abone Ol

TMMOB Adana İKK (İl Koordinasyon Kurulu) ve Adana Ekoloji Platformu, yapılan kesimlerin “tehlike yaratıyor” bahanesiyle başlatıldığını, ancak gerçek amacın Adana 1954 FK Futbol Kulübü için yapılması planlanan stadyum inşaatı olduğunu iddia etti. Yaşanan ağaç katliamına karşı Adanalıları mücadeleye çağıran çevre aktivistleri, kesimin durdurulması için harekete geçti.

Ağaç Katliamına Tepki: "Rant İçin Yapılan Bir Kesim"


TMMOB Adana Şubesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, 106 ağacın kesildiği alanın Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu ve 33 yıllığına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildiği belirtildi. TMMOB İKK Sekreteri Kerem Şahin, basın toplantısında yaptığı açıklamada, kesim kararının arkasında rant olduğunu ifade etti. Şahin, “Ağaçların kesildiği alan spor sahalarının etrafında yer alıyor ve burada yapılması planlanan genişletme çalışmaları için doğa katlediliyor. Bu kesim sadece bu proje ile sınırlı kalmayacak, daha fazla alanın tahrip edilmesinin önünü açabilir” dedi.

Kesim Kararı Nasıl Alındı?


Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün, Adana Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumlara, ağaçların spor sahaları etrafında tehlike yarattığına dair yazılar gönderdiği ve bu gerekçeyle ağaç kesiminin başlatıldığı belirtildi. Şahin, bu yazıların kopyala-yapıştır yöntemiyle hazırlandığını ve kesimin bu şekilde meşrulaştırılmaya çalışıldığını vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün de hazırlanan raporlara uyarak 106 servi, okaliptüs ve kızılçam ağacının kesilmesine onay verdiğini belirten Şahin, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de bu karar doğrultusunda kesim işine başladığını söyledi.

Tehlike Gerekçesi Şüpheli


Şahin, ağaçların yalnızca spor sahalarının çevresinde tehlike oluşturduğuna dair bir gerekçenin gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, "Aynı alanda yürüyüş yapan vatandaşlar için böyle bir tehlike yoksa spor sahaları çevresindeki ağaçların neden tehlike oluşturduğunu anlamakta zorlanıyoruz" dedi. Şahin, bu tür gerekçelerin, gelecekte daha fazla ağaç katliamına kapı aralayabileceği konusunda da uyardı.

İklim Krizinin Etkileri ve Adana


Adana’nın iklim krizinden en çok etkilenen kentlerden biri olduğuna dikkat çeken Kerem Şahin, kentsel ısı adası etkisini azaltmak için ağaçlık alanların artırılması gerektiğini belirtti. Ancak Adana’daki kamu kurumlarının bu gerçeği göz ardı ederek ağaçları kesmeye devam ettiğini söyledi. Şahin, "Adana’nın daha fazla ağaçsızlaşmaya tahammülü yok. Bu kesimler şehri daha da yaşanmaz hale getirecek" ifadelerini kullandı.

Stadyum İnşaatı İddiaları


Adana Çevre Platformu Sözcüsü Yaşar Gökoğlu, ağaç kesimlerinin altında yatan asıl nedenin stadyum inşaatı olduğunu belirtti. Gökoğlu, bölgede yapılan incelemelerde, kesimlerin 3 bin 500 kişilik bir stadyum inşası için yapıldığını öğrendiklerini ifade ederek, “Bu stadyuma 3 bin 500 kişi nasıl ulaşacak? Kaç araçlık otopark lazım? Bunun için kaç ağaç daha kesilecek? Stadyuma ulaşım için ne kadar genişlikte bir yol yapılacak ve o yol üzerinde kaç ağaç daha tehlikede?” diye sordu.

Gökoğlu, bu soruların yanıtsız kaldığını, ancak projeyi finanse edenin Adana Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti. Kesim işinin bir müteahhit firmaya verildiğini ve bu işin kamu kaynaklarıyla finanse edilmesinin acı verici olduğunu söyledi.

Kamuoyuna Çağrı: "Mücadele Edin"


TMMOB ve Adana Ekoloji Platformu, Adana halkını bu ağaç katliamına karşı birleşmeye ve harekete geçmeye çağırdı. Şahin, rant odaklı projeler nedeniyle doğa savunucularının sürekli tehdit altında olduğunu ve yıllardır bu baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. “Bu süreçte doğayı savunan aktivistler ve çevreciler hedef haline getiriliyor. Ancak biz bu kesimlere dur demek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.