Hekimler, savcılar ve avukatlar gibi meslek grupları dil sınavına girerek başarılı oldukları takdirde dil tazminatı almaya hak kazanmaktadır.

Devletin çalışanına yabancı dil bilgisi nedeniyle veya yabancı dil bilgisini kullanmasıyla birlikte ödemekte olduğu tazminat çeşidi olarak bilinmektedir. Yabancı dil tazminatı 2025 yılı için netleşmemiştir.

Genellikle bu sınavlar Arapça Almanca Fransız İngilizce ve Rusça dilleri arasında yapılmaktadır. Bunun yanında mart nisan mayıs gibi ay içerisinde ve eylül ekim kasım gibi aylarda da bir kez olmak koşuluyla yılda iki kez yapılmaktadır. Bu dillerden hariç diğer dillerde yılda bir kez sınava tabi tutulmaktadır.

Yabancı dil düzeyleri a b ve c düzey olmak üzere 3 seviyede belirlenmektedir. A düzeyi 100 ile 90 arasında, B düzeyi 89 ile 80 arasında, C düzeyi ise 79 ve 70 arasında bir puan dağılımına sahip olmaktadır.

MEB'den eğitimde fırsat eşitliğine materyal desteği MEB'den eğitimde fırsat eşitliğine materyal desteği

Yabancı Dil Sınavı Kaç Yıl Geçerlidir?

Yapılmakta olan sınavlar 5 yıl geçerli olmaktadır. Sürenin bitiminden sonra sınava girmeyen adayların yabancı dil seviyeleri ise bir alt  seviyeye düşmektedir.

Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar?

2025 yılına ait tazminat henüz belli olmamaktadır. Ancak 2024 için belli seviyelere göre dil bilgisi açısından kurumlardan faydalanılıyorsa 906,12 TL'den 226,53 TL'ye kadar değişmektedir. Bunun yanında eğer dil bilgisinden kurumlar aracılığıyla yararlanamıyorsa 566,32 TL'den 188,77 TL'ye kadar değişkenlik göstermektedir.

Dolayısıyla yabancı dil tazminatında sadece damga vergisi dahil olmak üzere hiçbir vergi ve kesinti yapılmamaktadır. Hak edildiğinde ve ödenmesine ilişkin hükümler güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. İlk ödeme ise sınavın olduğu tarihi takip eden ayın başında yapılmaktadır.

Yabancı Dil Tazminatı Nasıl Alınır?

Yabancı dil tazminatı sınavını belirtilmekte olan düzeyde başarı olan adaylar kurum mütemediğine başvuru yaparak sınav sonucunu ibraz edip tazminattan faydalanmaya başlamaktadır.