Esad Sonrası Suriye'de Yeni Dönem: Beklentiler ve Zorluklar Esad Sonrası Suriye'de Yeni Dönem: Beklentiler ve Zorluklar

Geçtiğimiz çarşamba günü ABD arabuluculuğuyla ilan edilen ateşkese rağmen, Suriye Milli Ordusu (SMO) güçlerinin stratejik öneme sahip Teşrin Barajı’nı ele geçirmesi, bölgedeki tansiyonu yeniden yükseltti. Halep’in elektrik ve su ihtiyacını karşılayan bu baraj, şimdi SMO kontrolünde. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, cihatçı grupların bu adımı, Fırat hattında dengeleri değiştiriyor.

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Fox News’a verdiği demeçte, “Hala Türk ordusu ve SMO’nun sürekli saldırıları altındayız. Günlük 80’den fazla Türk İHA’sının süreklilik arz eden saldırılarıyla karşı karşıyayız. Yoğun topçu bombardımanları, SDG’nin terörle mücadele operasyonlarını felç etti” ifadelerini kullandı. Abdi, SMO ve Türk destekli grupların ateşkesi ihlal ettiğine vurgu yaparak uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

ABD’nin Rolü ve SDG’nin Kaygıları

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, bölgedeki gerilimi azaltmak ve taraflar arasındaki uzlaşmayı sağlamak amacıyla Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Blinken’ın diplomasisi, bölgede süregelen şiddeti dindirmekte yeterli olmadı. SDG’nin basın sözcüsü Ferhad Şami, Financial Times’a yaptığı açıklamada, ABD’nin bölgeden çekilmesi durumunda oluşacak güvenlik boşluğundan duydukları endişeyi dile getirdi. Şami, “ABD’nin bizi terk etmesinden korkuyoruz. Kobani’deki güçlerimiz artan topçu ateşi ve İHA saldırıları altında” dedi.

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ise “ABD’nin çekilmesi, bölgede kritik bir boşluğunda neden olacak. Rusların ve İranlıların nüfuzunun artmasının da muhtemel olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Bölgedeki mevcut ABD askerî varlığı, SDG’ye sağladığı hava desteği ve istihbaratla kritik bir rol oynuyor.

Trump’ın Mesajı Endişeleri Artırdı

Ocak 2025’te görevi devralacak olan Donald Trump, sosyal medya paylaşımıyla bölge politikaları konusunda ABD’nin gelecekteki duruşu hakkında soru işaretleri yarattı. Trump’ın, “ABD bu işle hiçbir şekilde ilgilenmemeli... Dahil olmayın!” mesajı, Washington’un SDG’ye olan desteğinin sarsılacağı şeklinde yorumlandı. Bu durum, ABD’nin bölgeden çekilmesi durumunda Fırat hattında şiddetlenen çatışmaların daha da derinleşmesi ihtimalini gündeme getirdi.