Merkez Bankası, dün yapılan toplantıda beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50’de sabit bıraktı. Böylece TCMB, dört ay üst üste faizi değiştirmemiş oldu. Ekonomistlerin "şahin" olarak nitelendirdiği Para Politikası Kurulu (PPK), karar metninde temmuz ayı enflasyon verilerinde artış olabileceğine dikkat çekti.

Ekonomistler, ağustos ve eylül aylarındaki enflasyon verilerinin dezenflasyon süreci için kritik olduğunu belirtirken, piyasa uzmanları faizin sabit kalmasının beklentilere uygun olduğunu vurguluyor.

Merkez Bankası açıklamasında, temmuz ayında enflasyonun geçici olarak artabileceği, ancak ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı belirtildi. TCMB, sıkı para politikasına devam edileceğini ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağını vurguladı. TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinden önce faizi yüzde 50’ye yükseltmişti ve nisan, mayıs ve haziran aylarında da faizi sabit tutmuştu.

Çimsa’dan Türkiye-Dünya köprüsü Çimsa’dan Türkiye-Dünya köprüsü

Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama olduğuna dikkat çeken PPK, temmuz ayında aylık enflasyonun yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar, vergi ayarlamaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle geçici olarak artabileceğini öngördü. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalması bekleniyor.

PPK metninde, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilerek, politika faizinin sabit tutulması kararının yanı sıra enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

İş Yatırım'ın raporunda, Merkez Bankası'nın yaz ve sonbahar aylarında parasal sıkılaşmanın etkilerini gözlemleyeceği ve enflasyonda öngörülen gerilemenin gerçekleşmesi durumunda kasım ayında faiz indirim döngüsünün başlayabileceği belirtildi. Kötü senaryoda ise faiz indiriminin 2025'e kalabileceği öngörülüyor.

TCMB'nin bankalara gönderdiği talimatla, TL karşılığı altın ve döviz swap ihalelerine başlanacağı ve piyasadaki fazla TL'yi çekmek için bu adımın atılacağı bildirildi. Ekonomistler, bu kararı olumlu karşılarken, TCMB’nin artık döviz verip piyasadan TL çekeceğine dikkat çekiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, ağustos ve eylül aylarındaki enflasyon verilerinin yıl sonu hedeflerine ulaşmak açısından kritik olduğunu belirtti. Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru ise Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin, şahin bir tonla enflasyon hedeflerine bağlılık vurgusu içerdiğini ve 2024’ün son çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayabileceğini öngördüklerini ifade etti.