Üst düzey siyasi sahiplik, katılımcı anlayış, etkili koordinasyon, izleme ve raporlama temel ilkeleri doğrultusunda bugüne kadar 16 toplantı düzenledik. Bu toplantılar, bütünleşik bir dijital dönüşüm anlayışının benimsenmesini sağlamıştır. 2018 yılından bu yana düzenli aralıklarla yapılan toplantılarda alınan kararlar, e-Devlet Kapısı'nda önemli ilerlemelere yol açmıştır. Ulusal veri sözlüğü, veri ihtiyaç envanteri, bütünleşik hizmet tasarımı ve memnuniyet anketi gibi birçok alanda çalışmalar başlatılmış, yapay zekâ ve büyük veri ile ilgili kararlar da bu süreçte hayata geçirilmiştir.

12. Kalkınma Planı ve İkiz Dönüşüm


Geçen yıl kabul edilen 12. 5 Yıllık Kalkınma Planımızın odağında yeşil ve dijital dönüşüm yer almaktadır. Bu çerçevede dijital dönüşümü güçlü bir şekilde sürdürme kararlılığındayız. Bugünkü toplantımızda e-Devlet Kapısı'nın ilerleme durumu, uluslararası endekslerdeki yerimiz ve planlanan yeni çalışmalar ele alınacaktır.

e-Devlet Kapısı'ndaki İlerlemeler


e-Devlet Kapısı’nın 1 Ağustos 2024 itibarıyla 66 milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaştığını belirtmek isterim. e-Devlet Kapısı'na giriş için 15 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Bu, Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun %96'sının e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğu anlamına gelmektedir. Bu rakam, ülkemizde dijital okur yazarlığın yükselişte olduğunu göstermektedir. Türkiye e-Devlet Kapısı, sadece niceliksel değil, niteliksel gelişimi ile de gurur kaynağımız olmaya devam etmektedir.

2024 yılı Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda Türkiye, 83 puan alarak AB ortalamasının üzerinde bir puanla 37 ülke arasında 10. sırada yer almıştır. AB üyesi olmayan ülkeler arasında en iyi lider ülkelerden biri olarak tanımlanmaktayız. Raporda Türkiye, kullanıcı desteği, dijital posta, temel veri kaynakları ve sınır ötesi kullanıcı desteği alt başlıklarında 100 tam puan alarak 1. sırada yer almıştır. Kullanıcı odaklılıkta 99,6 puan ile 2. sırada, şeffaflıkta 82 puan ile 5. sırada ve anahtar kolaylaştırıcılar başlığında 95 puan ile 4. sırada bulunmaktayız. Ayrıca sağlık, taşınma, ulaşım ve adalet kategorilerinde Türkiye ilk 10 ülke arasında yer almaktadır.

Dijital Dönüşüm Çalışmaları


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulmasıyla birlikte e-Devlet Kapısı, 2018 yılından sonra büyük bir ivme kazanmıştır. 2018-2024 yılları arasında e-Devlet Kapısı’nda entegre kurum sayısında %114, sunulan hizmet sayısında %101 ve kullanıcı sayısında %60 artış yaşanmıştır. Giriş sayısında ise %329 artış olmuştur. Bu başarı, kurumlarımızın özverili çalışmaları ve vatandaş odaklı hizmet sunumunun bir yansımasıdır.

2021 yılında açıkladığımız ulusal yapay zekâ stratejimizin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planını yayımladık. Ayrıca, milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda dijital devlet stratejisi, kamu bulut stratejisi, kamu veri alanı ve ulusal veri stratejisi gibi çalışmaları hayata geçireceğiz. Önümüzdeki dönemde siber güvenliğimizi güçlendirmek, yerli ve milli yazılımlarımızı yaygınlaştırmak ve başarılı ürünlerimizi ihraç ederek bilgi tabanlı ekonomik gelişimimizi hızlandırmayı hedefliyoruz.

Yeni Dijital Hizmetler


Hizmetlerin dijitalleşmesi, bürokratik yüklerin azaltılması ve vatandaşların daha zahmetsiz, hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet alması anlamına gelmektedir. e-Devlet Kapısı'nda yeni tasarladığımız hizmetler arasında müze kart entegrasyonu ve mobil kaza tutanağı gibi yenilikler bulunmaktadır.

• e-Devlet Kapısı kullanıcıları, kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler.
• “Özel sigortalarım” bütünleşik hizmeti ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek noktadan erişebilecek ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
• Mobil cüzdan uygulaması devreye alınacak, böylece internet erişimi olmayan ortamlarda da dijital cüzdan kullanılabilecek.

Yerel Yönetimler ve Yüksek Öğretim Hizmetleri


Belediye hizmetleri, 12 kategori altında standartlaştırılmış ve e-Devlet Kapısı'nda 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet sunulmaktadır. Mevcut hizmetlerdeki aksaklıkları gideriyor ve hizmet kalitesini arttırıyoruz. Yüksek öğretimde de kategorizasyon çalışmaları yapılmaktadır.

e-Devlet Kapısı, hem sunduğu hizmetler hem de kullanıcı dostu yapısıyla Türkiye’nin dijital dönüşümünde öncü rol oynamaya devam edecektir.