Adana, Türkiye'nin en önemli hububat üretim merkezlerinden biri olarak buğday hasadına başladı. Biçerdöverler, savaşlar gibi stratejik öneme sahip buğday için Çukurova'nın tarlalarında çalışmaya başladı. Adana, Türkiye'de buğday hasadının başladığı ilk bölgelerden biri olup ülkenin ihtiyacının yaklaşık yüzde 4'ünü karşılıyor. Kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler, ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyorlar. Bu yıl kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar alana buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 500 ile 600 kilogram arasında bir verim elde ediliyor ve toplamda yaklaşık 1 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor.

Verim İyi Bekleniyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Adana'da ilk turfanda buğday hasadının başladığını belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Bugün 50 dönüm arazide buğday hasadı gerçekleştiriliyor. Kurak bir bölgede olmamıza rağmen dönüm başına 600-650 kilogram verim bekliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu hasat ovaya doğru yayılacak. Adana genelinde verim açısından olumlu beklentilerimiz var" şeklinde konuştu.

Validen Belediyelere Barınak Talimatı Validen Belediyelere Barınak Talimatı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilere buğdaylarını Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satmaları gerektiğini vurgulayarak, "Lisanslı depolar, tüm çiftçilerin ürünlerini kabul edecek. Çiftçiler, buğdaylarını düşük fiyata satmamalılar. Yakın gelecekte buğday fiyatları açıklandığında, çiftçiler lisanslı depolara ürünlerini aktarmalılar. Oradan alacakları elektronik ürün senediyle satışlarını TMO'ya yapabilirler. Bu yıl ton başına 15 bin lira civarında bir fiyat bekliyoruz. Ayrıca, ovada 1 lira, kıraç bölgelerde ise 2 lira civarında prim desteği almayı umuyoruz" dedi.

Ayrıca, Doğan, fiyatların çiftçileri memnun etmesi durumunda gelecek yıl ekim alanlarının daha da artacağını belirtti.